Saavutettavuuden ulkopuolelle jääminen voi tulla kalliiksi

Mobiili- ja verkkopalveluiden helppokäyttöisyys mahdollisimman isolle käyttäjäryhmälle on olennainen osa näiden palveluiden omistajien liiketoimintaa. Tai ainakin näin sen pitäisi olla – valitettavasti edelleen moni palvelu jää usein käyttäjilleen saavuttamattomaksi. Mitä lisäarvoa saavutettavuus sitten tuo yritykselle? Jatka lukemista.

Saavutettavuus ja konversioprosentti

Konversioprosenttiin katsottaessa useat sovellukset ja verkkosivut menettävät huomattavia summia rahaa. Tämä johtuu siitä, ettei niissä ole tehty tarvittavia toimintoja saavutettavuuden takaamiseksi, jolloin niiden ostotoiminallisuus on puutteellista. Jos esimerkiksi asiakkaanasi on koko maailma, olisi 15 % asiakaskunnastasi tavalla tai toisella esteellisyyden piirissä.

Todennäköisesti jokainen ihminen kokee elämänsä aikana vähintäänkin väliaikaisen rajoitteen sovelluksen käytölle: hän saattaa esimerkiksi olla sairaana tai hänen kätensä saattaa olla murtunut. Tällaiset esteet voivat tehdä sovelluksen käytön saavuttamattomaksi – ja kukapa suomalainen ei olisi turhautunut älypuhelimen vaikeaan käyttöön paljaiden käsien hytistessä pakkasessa?

Ramppi konversioprosentillesi

Toisena elävän elämän esimerkkinä voisi käyttää vaikkapa jalkakäytäviä. Niillä ei ole Suomessa aina ollut pieniä ramppeja, joista niille voi nousta tai poistua. Ramppien lisääminen hyödytti toki pyörätuoleissa kulkevia, mutta myös esimerkiksi lastenrattaita työntäviä ihmisiä kuin myös pyörälaukkuja vetäviä matkaajia. Esteettömät jalkakäytävät olivat näin kaikille hyödyksi ja kehitystermein voisi sanoa, että jalkakäytävien käytettävyys parani. Toisinsanoen saavutettavuus voi ratkaista ongelmia, joita ei ole edes vielä tunnistettu.

Saavutettavuus ja käytettävyys kulkevat käsi kädessä

Vaikka saavutettavuus ja käytettävyys eivät ole täysin sama asia, on niillä paljon yhteistä. Lähtökohtaisesti saavutettavat sovellukset ovat myös käytettäviä. Käytettävyys tarkoittaa, että käyttäjä oppii helpommin käyttämään sovellustasi, muistaa paremmin oppimansa ja tekee vähemmän virheitä sen käytössä. Esimerkiksi verkkokauppaostos saattaa jäädä suorittamatta, jos käyttäjä ei voi kantamustensa takia käyttää sovellusta molemmilla käsillään ja sovelluksen käyttö yhdellä kädellä on vaikeaa.

Hyvä asiakaskokemus tarkoittaa, että markkinoinnin sovellukseen houkuttelema asiakas myös palaa uudestaan ja tuo yritykselle lisää myyntiä.

Hei Google ja Siri, miksi käyttäisin ääniohjausta?

Puheäänellä annettavat komennot puhelimelle auttavat näkörajoitteisia. Samalla niistä on hyötyä myös, kun vaikkapa käyttäjän kädet ovat taikinan peitossa ja hän haluaa kysyä seuraavaa osaa leivontaohjeista. Tai ehkä hän haluaa puhelimensa asettavan huomiselle herätyksen ilman, että hänen tarvitsee väsyneenä vielä nousta sängystä ja hakea laite käteensä.

Hakukoneet toimivat kuin näkörajoitteiset

Algoritmit arvostavat verkkosivuilla samoja ominaisuuksia kuin näkörajoitteiset. Esimerkiksi on tärkeää, että kuviisi on lisätty alt-tekstit. Alt-tekstit ovat verkkosivujen lähdekoodiin piilotettuja kuvauksia kuvien sisällöille. Ne mahdollistavat sen, että ruudunlukijasovellus osaa kertoa, mitä kuvassa on. Samalla myös hakukone oppii kuvan sisällöstä ja osaa suositella sivujasi oikeille ihmisille.

Miksi olisit valmiina tavoittelemaan 0,1 % korkeampia konversioprosentteja optimoimalla kuviesi kokoa sivulla muutamilla kilotavuilla, kun parempia tuloksia voi saada paljon helpommin aikaan saavutettavuuden kautta? Tee molemmat.

Onko verkkokauppaasi invaramppi?

Fyysisten kauppojen omistajat ymmärtävät esteettömyyden merkityksen niin palveluiden tarjoamisessa kaikille kuin brändin kannaltakin. Myös esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvat asiakkaat ovat tervetulleita ja huomioituja, sillä he pääsevät liikkeeseen asioimaan invarampin kautta. Ja ottaahan asiaan jo lakikin kantaa.

Sopiikin kysyä, miksi siis toimisit eri periaatteilla verkossa tai mobiilimaailmassa? Onko verkkokaupalla varaa jättää tiettyjä ihmisryhmiä palvelematta?